• Čtvrtek, Listopad 09th, 2006

BÄ›hem doby, po kterou se kuličkám vÄ›nuju, jsem mÄ›l možnost vyzkouÅ¡et různé povrchy. Klasická hlína, pro kuličky úžasné cesty v ÄŒeském ráji nebo tÅ™eba speciální kuličkové dráhy, na nichž pořádá turnaje Slovenský zväz hráčov guličiek. A to, že se kuličky dají hrát (skoro) vÅ¡ude, jsem si dnes opÄ›t vyzkouÅ¡el.

Písčitý povrch je pomÄ›rnÄ› zajímavý. Vzpomínám na 1. turnaj vůbec, ten se konal pod mostem v Kralupech nad Vltavou (strategické místo, pod mostem človÄ›k nikdy nezmokne ). Povrch byla jakási smÄ›sice tvrdého písku a hlíny. Žádná velká sláva, StÅ™elecký ostrov je podle mÄ› oproti tomuto místu paráda. Naopak jemný písek, jaký bývá na plážích, se zdá být vhodný tak maximálnÄ› pro petanque. VyzkouÅ¡el jsem tedy tu část pláže přímo u moÅ™e, která je díky vodÄ› úplnÄ› rovná a za odlivu tu vzniká prostor, kde lze hrát.

Možná by to bylo na samostatnou disciplínu – plážové kuličky (proč ne, taky existuje plážový volejbal, ne? ). Důlek lze udÄ›lat snadno rukou, patou to radÅ¡i nezkouÅ¡ejte, tenhle pokus nedopadl dobÅ™e. Odhadl jsem 7,5 metru a s 5 kuličkama v ruce vyzkouÅ¡el hru. Hned se ukázala hlavní záludnost terénu – svažuje se k moÅ™i, kde taky skončila moje první kulička. Protože mám vÅ¡ak praxi – kdysi jsem hrál s Pavlem Zoufalým kuličky i v bazénu – tak jsem se nenechal rozhodit a kuličku zachránil.

Chce to házet tÄ›snÄ› nad zemí tak, aby kulička hned po hodu zůstala na místÄ›. I když bylo v písku mnoho stop, dá se říct, že kvalita povrchu až na výše zmínÄ›nou byla perfektní. Kam to hodíte, tam to letí, nemá se to od čeho odrazit. K tomu, aby se na něčem takovém dal hrát tÅ™eba celý turnaj, chybí jeÅ¡tÄ› jedna drobnost – hráči by nejspíš potÅ™ebovali nÄ›jaké vznášedla, aby na povrch neÅ¡lapali – asi si umíte pÅ™edstavit, jak dlouho by důlek vydržel, kdyby na nÄ›m hráli junioÅ™i.

Zajímavé Å™eÅ¡ení jsem vidÄ›l minulý mÄ›síc na Ibize. Tam vůbec mají pláže jak kdyby po nich pravidelnÄ› jezdil parní válec. V jednom místÄ›, tÄ›snÄ› pÅ™ed pláží, mÄ›li z tohoto drobného písku krásné prostranství pro kuličky jako dÄ›lané. Byl to skutečnÄ› ten nejjemnÄ›jší písek, nejspíš natvrdo uválcovaný. Hrát jsem tam sice nezkouÅ¡el, ale to stačilo vidÄ›t – určitÄ› by se tam hrálo skvÄ›le.

Takže až si jako Pavel budete dÄ›lat na zahrádce kuličkové hÅ™iÅ¡tÄ›, zkuste místo antuky jemný písek…a dejte vÄ›dÄ›t, jak to dopadlo. Hrát se dá fakt téměř na vÅ¡em.

Kategorie: Zbytek

Comments are closed.

-->