• Pondělí, Říjen 22nd, 2007

Na posledním turnaji na StÅ™eleckém ostrovÄ› se mÄ› nÄ›kolik lidí ptalo, jak funguje herní systém tohoto turnaje. Pro ty, kteří se s pavoukem na 2 porážky jeÅ¡tÄ› nesetkali, se zde pokusím vysvÄ›tlit princip tohoto herního systému.

ZjednoduÅ¡enÄ›: dvojitý pavouk (double elimination system) spočívá v tom, že na rozdíl od klasického vyÅ™azovacího systému hráč nevypadne po první prohÅ™e, ale až po druhé. Čím vícekrát do té doby vyhraje, tím lépe se umístí. Snižuje se tak prvek náhody – pokud nÄ›kdo narazí na velmi dobrého soupeÅ™e, s kterým prohraje, další zápasy absolvuje s tÄ›mi, kteří mají na kontÄ› také jednu porážku.

A nyní již konkrétnÄ›ji. V první Å™adÄ› se část soutÄ›zního pole nasadí. Pavouk je koncipován tak, aby nejlepší 2 hráči na sebe narazili až na konci (pokud neprohrají). PodobnÄ› je tomu na dalších pozicích – 1. a 4. hráč a 2. a 3. na sebe mohou narazit až kolo pÅ™ed koncem (opÄ›t samozÅ™ejmÄ› za pÅ™edpokladu, že neprohrají) atd. Zpravidla se nasazuje 1/4 startujících, na M ÄŒR to bývá 1/2. Na ostatní pozice se hráči dolosují náhodnÄ›.

VítÄ›zové zápasů postupují v pavouku dále (stejnÄ› jako u klasického vyÅ™azovacího systému), poražení putují do levé části pavouka. Pokud prohrají v prvním kole, jsou v levém pavouku až na jeho konci (mají to do finále nejdále), pokud prohrají pozdÄ›ji, tak v levé části pavouka jdou na pozice bližší k finále. VítÄ›z levé části pak sehraje finálový zápas s vítÄ›zem pravé části pavouka.

Ve finále platí pravidlo, že hráč z leva musí vyhrát 2 zápasy, aby se stal vítÄ›zem turnaje, zatímco ten z prava pouze jeden. Logika tohoto pravidla spočívá v tom, že hráč z prava musí stejnÄ› jako ostatní prohrát 2×, aby byl vyÅ™azen.

Zjistit konečné umístÄ›ní je velmi snadné. Podívejte se, kam až jste se v pavouku probojovali. NahoÅ™e nad vaším jménem pak najdete napsané umístÄ›ní. Protože mnoho hráčů končí na společné pozici (napÅ™. 5. – 6. místo, 13. – 16. místo), je možné jeÅ¡tÄ› dohrávat o pÅ™esnÄ›jší umístÄ›ní.

Leave a Reply

-->